fbpx

Ghid vacanta

GHID ECO PENTRU VACANTA

Inainte de concediul sau vacanta, ne ingrijim mai mult ca de obicei - incercam sa slabim, ne cumparam haine noi, trecem pe la coafor... doar trebuie sa "iesim" bine in poze si sa facem impresie in vacanta.

Mai sunt insa si alte secrete care te pot face sa "arati" bine si, mai ales, sa te simti bine. Efect testat! Iata cateva recomandari "eco" pentru o vacanta reusita de la

Patrula de Reciclare

pe care nu le-ai auzit prea des pana acum:

Daca pleci pentru mai multe zile, scoate toate aparatele electrice din priza, lasa centrala electrica la minimum (sau inchide-o de tot), inchide apa. Vei avea o surpriza placuta la factura lunii urmatoare...

Ia cu tine cateva pungi pentru gunoi. Dupa ce te-ai bucurat de un picnic grozav intr-o poienita, si-n urma ta trebuie sa ramana doar iarba si flori. Strange frumos toate deseurile, mai ales cele care nu sunt biodegradabile, ca sa le arunci numai la un cos de gunoi.

In general, prefera acumulatorii reincarcabili bateriilor. Ti s-au terminat bateriile? Nu le lasa din mana decat intr-un container special de colectare. Gasesti asa ceva practic in orice benzinarie sau hypermarket, e suficient sa intrebi!

Profita ca e vara si exista tot felul de bunatati proaspete de mancat! Daca te aprovizionezi cu merinde, cumpara fructe, legume, alimente naturale neambalate. Nu numai ca sunt mai sanatoase, dar mai reduci si din poluarea generata de deseurile de plastic.

Alege sa eviti spray-ul deodorant sau verifica sa nu contina aluminiu. Dauneaza aerului, in primul rand... aerului pe care il respiri chiar tu.

Daca, din pacate, ti s-a stricat vreun aparat electric (mobil, aparat foto, uscator de par, mp3 sau alte electronice pe care le ai cu tine), in niciun caz nu-l lasa in camera de hotel sau nu-l arunca la gunoi. Pastreaza-l pana cand gasesti un punct de colectare sau pana te intorci acasa si te poti debarasa de el in mod responsabil.

Cand ai ajuns intr-un oras nou, unde vei petrece mai mult timp, cauta cele mai apropiate puncte sau containere de colectare selectiva a deseurilor. Daca esti in tara, foloseste

harta interactiva RoRec

care iti va indica punctele de colectare a DEEE.

Te-ai cazat la hotel?

Aplica aceleasi reguli de conduita pentru mediu ca acasa. Chiar daca nu platesti tu factura la apa si electricitate, aceste resurse sunt, si aici, la fel de pretioase ca oriunde altundeva. Nu lasa TV sau aerul conditionat sa mearga atunci cand esti plecat din camera, economiseste apa, inchide lumina cu grija. Chiar ai nevoie de prosoape noi in fiecare zi? Gandeste-te putin - asta inseamna nu doar o risipa de apa, ci si o cantitate inutila de detergenti deversati in natura.

Nu rata nicio ocazie sa impartasesti aceste idei celor cu care vii in contact. Daca vezi ca cineva arunca gunoi la locul de popas, roaga-i, frumos si civilizat, sa il adune. Nu arunca pe geamul masinii ambalajele, chistoacele de tigari sau alte deseuri. Pune-le frumos intr-o punga si arunca-le la cosul de gunoi! Daca vezi pe cineva la fel de harnic si atent ca tine, multumeste-i.

Uite asa, cand ti-ai incheiat vacanta, ai amintiri minunate dar si mandria ca ai protejat natura de care te-ai bucurat.

Sa fii "model" nu inseamna doar sa arati bine, inseamna si sa te porti frumos.

Pleci in vacanta pe munte? Sau vrei sa navighezi pe mare? Romstal iti recomanda

KITUL FOTOVOLTAIC CU BATERIE

Astfel nu te vei confrunta cu problema alimentarii cu curent electric si te vei bucura fara restrictii de avantajele tehnologiei. Vei avea acces la telefon, tableta, laptop, sistem de iluminat!